Nagykonyhai elszívó rendszerek kiépítése
Nagykonyhai, éttermi és egyéb vendéglátó egységeknél elengedhetetlen a megfelelő
szellőztetés, az ipari nagykonyhákban, nem csupán a kellemetlen szagok okozhatnak
problémát, hanem a párásodás is, a vendégtérbe beszivárgó szagok nagyon kellemetlenek.
A szagok mellett jelentős problémát okoz a sütés-főzés közben keletkező zsíros, olajos gőz
lecsapódása. Garantált a penész megjelenése a falakon, eszközökön ha nincs elszívó
beszerelve, a látvány gusztustalan és egészségügyi kockázata van.
Az ipari nagykonyhák szellőztetése akkor hatékony, ha már a helyiség tervezésénél
figyelnek hová kerül az elszívó rendszer, megfelelő teljesítménnyel és méretezéssel.
Az elszívott és a befújt levegő mennyisége egyensúlyban, egyenletes eloszlású kell legyen.
Jó tervezéssel, a nagykonyhai szellőztető berendezések hatékonyan és energiatakarékos
módon működnek, és a személyzet kényelmét is szolgálják.
A legfontosabb szempontok a nagykonyhai szellőztetés tervezése és kivitelezése folyamán:
- A megfelelő teljesítmény pontos tervezése figyelembe véve az eszközök tulajdonságait
- Az ipari konyhák szellőztetésére csak speciálisan e célból tervezett nagykonyhai elszívó
ventilátorok használata megengedett. - Az ernyő mérete, típusa és a telepítés helye nagyon fontos.
- Biztosítani kell a frisslevegő utánpótlást, amennyiben gázkészülékek is üzemelnek az ipari
konyhában, az engedélyeztetési terv része kell legyen a szellőztető rendszer is, amelynek a
gázszolgáltató ill. a katasztrófavédelem előírásainak is meg kell felelnie.
E-mail: airperfect.kft@gmail.com
Tel.: +36204112711